Filmy KAS súťažia na festivale Áčko

Minulý rok zahviezdil na festivale študentských filmov Áčko film študenta KAS Petra Zákuťanského Odchod na Korze. Peter si z festivalu odniesol cenu za najlepší scenár a zvláštne uznanie v kategórii dokumentárny film. Tento rok sa do súťaže so svojimi magisterskými filmami kvalifikovali Monika Lošťáková (Ružové slnko pre Zuzanu, 2014) a Pavla Rachelová (Investigatíva, 2014).

Okrem nich na festivale súťaží aj film študenta tretieho ročníka KAS Mareka Kuzmina: „Na Áčku bude odpremietaný film pôvodne bez názvu, ktorému som však pre festivalové potreby nejaký titul vymyslieť musel. Som silný bolo prvé čo mi napadlo.“ Film vznikol na zadanú tému „časozber“ v rámci celoškolského výberového predmetu Dramaturgia strihovej skladby. „Ide predovšetkým o ironické hranie sa so štýlom, vyprázdneným rozprávaním a s podvrhávaním diváckych očakávaní. Film teda vznikol ako školský projekt niekedy v polovici júna. Natočený za jedno krátke popoludnie, zostrihaný za ešte kratšiu noc. Vymýšľaný o čosi dlhšie, ale len o čosi málo“ približuje výrobu filmu autor. Marek Kuzmin je nadšencom kinematografie nie len v teoretickej ale aj praktickej rovine. Prvé filmy skúšal realizovať už počas stredoškolského štúdia, čiže vysokoškolský film Som silný je len prirodzeným vyústením jeho záujmu.


„Chlapec si zapne výberovku s tchaj-wanským a maďarským obskúrnym discom nahratým v 70. a 80. rokoch a odíde na toaletu. Po chvíli ho okolnosti donútia odísť von z bytu. Avšak čo je za pozadím oných okolností? Je to skutočne tchaj-wanské disco? Nejde o cielené zavádzanie diváka?“ pýta sa Marek Kuzmin v synopse svojho filmu.

Príďte sa v čase od 15. 10. do 18.10. zavádzať a zvádzať nie len filmami študentov KAS, ale aj ďalšími čerstvými študentskými snímkami, ktoré budú súťažiť dohromady o 11 cien v rôznych kategóriách festivalu Áčko. Program ponúka okrem filmov aj inšpiratívne prednášky skúsených profesionálov.

Program festivalu Áčko 2014:

Viac info na: www.ackofestival.sk