MFFK Febiofest 2016 na VŠMU

V tomto roku sa výrazne mení programová ponuka festivalu pre kinosálu na VŠMU. Škola je predovšetkým miestom dialógu, miestom, kde študenti nielen sledujú filmy, ale stretávajú sa s tvorcami a ľuďmi z filmového priemyslu. Pripravených je šesť stretnutí vo formáte masterclass s mimoriadnymi osobnosťami súčasnej kinematografie. Vstup na všetky akcie na VŠMU je voľný.

18. 3. o 17:00

Masterclass: Helena Třeštíková

Popredná autorka českého dokumentu, držiteľka Európskej filmovej ceny a mnohých ďalších ocenení na svetových i českých festivaloch nakrúca od sedemdesiatych rokov originálnou metódou časozberného filmu. Jej snímky tak pokrývajú obdobie hoci aj vyše dvadsiatich rokov a zaznamenávajú celkom špecificky premeny doby, sledovaných postáv i spoločnosti a jej nálad. V rámci festivalu predstaví svoje dva posledné filmy Mallory (2015) a Zkáza krásou (2016). Jeden je klasický časozber, druhý je novým zostrihom materiálu, ktorý nakrútila s prominentnou protektorátnou herečkou Lídou Baarovou krátko po roku 1989. Ako zachytiť čas? Aj to bude témou jej prednášky na VŠMU.

19:00 Zkáza krásou, r. Helena Třeštíková, Jakub Hejna, 2015, ČR, far., 90 min. (OKF)

19. 3. o 17:00

Masterclass: Albert Serra

Najvýraznejšia osobnosť súčasného španielskeho filmu, majster vysoko aktuálnych adaptácií klasických románov Albert Serra sa pohybuje na medzinárodnej scéne už od svojich prvých filmov. Svoje snímky premiéruje v Cannes, je držiteľom Zlatého leoparda z festivalu v Locarne a podieľa sa aj na mnohých experimentálnych projektoch, ktoré prepájajú napríklad film s literatúrou. Vo svojich prednáškach sa venuje nielen vlastnej tvorbe, ale predovšetkým kinematografii ako celku, ktorú vníma ako umenie s celkom špecifickým jazykom.

19:00 Historka o mojej smrti, r. Albert Serra, 2013, Špan./Franc., far., 148 min. (OKF)

20. 3. 17:00

Postava k podpírání, r. Pavel Juráček, Jan Schmidt, 1963, ČSSR, čb, 38 min. (ZM)

Případ pro začínajícího kata, r. Pavel Juráček, 1969, ČSSR, čb, 102 min. (ZM)

19:00 Papierové hlavy, r. Dušan Hanák, 1995, SR/Švajč./Franc./ČR/Nem., far., 96 min. (ZM)

21. 3. o 17:00

Masterclass: Otar Iosseliani

Klasik autorského filmu zaujal publikum už svojimi ranými filmami, ktoré natáčal vo vtedajšom Sovietskom zväze. Po niekoľkých konfliktoch s cenzúrou bol nútený emigrovať do Francúzska, kde žije a tvorí dodnes. Jeho filmy sa vyznačujú celkom špecifickou poetikou, ktorej je blízka hyperbola, sarkazmus a satira. Zároveň je ich podstatou kritická reflexia našej súčasnosti, na ktorú nazeráme cez prizmu človeka, ktorý už za svoj život videl všeličo. Prednáška o autorstve v dnešnom filme a o tom, ako si udržať autorské kvality v dobe, keď v oblasti filmu víťazí predovšetkým diváckosť.

19:00 Ráno v Benátkach, r. Otar Iosseliani, 2002, Franc./Tal., far., 123 min. (OKF) 

22. 3. o 17:00

Masterclass: Katarzyna Siniarska

Túto prednášku nepovedie autor, ale žena, ktorá sa o autorské filmy stará – teda jej prácou je dostať ich k divákom. Katarzyna Siniarska je jednou z kľúčových manažérok spoločnosti New Europe Film Sales, ktorá sa venuje obchodovaniu s licenciami nielen celovečerných, ale aj krátkometrážnych filmov. Tohto roku má spoločnosť na konte úspešné uvedenie a predaj nového filmu poľského režiséra Tomasza Wasilewského, ktorý si odniesol cenu za scenár z Berlinale. Ako sa dnes obchoduje s filmami? A je nutné myslieť na medzinárodné publikum, už keď pripravujete svoj nový film? Prednáška nás zavedie do zákulisia súčasného filmu a prezradí, ako sa dá pomôcť autorským filmom uspieť.

19:00 Bridgend, r. Jeppe Rønde, 2015, Dánsko, far. 95 min. (KFD) 

23. 3. o 17:00

Masterclass: Daniel Bird

V rámci sekcie Kino-Ikon+ sa slovenskému publiku predstaví tak trochu zabudnutá legenda svetového filmu, surrealista, animátor a režisér Walerian Borowczyk. Záujem o jeho unikátnu tvorbu dlhodobo podporuje filmový historik Daniel Bird, ktorý v spolupráci s nami túto sekciu veľmi starostlivo pripravil. Je to práve on, kto sa so svojimi kolegami venuje digitalizácii Borowczykových filmov a umožňuje tak ich znovuuvedenie po celom svete. Prednáška predstaví tvorbu tohto nonkonformného vizionára a zároveň sa dozvieme, čo všetko je potrebné urobiť, keď sa pokúšate resuscitovať odkaz jednej filmárskej legendy.

19:00 Scherzo infernal r. Walerian Borowczyk, 1984, Francúzsko, far., 5 min. (KI+)

Podivný prípad doktora Jekylla a slečny Osbournovej r. Walerian Borowczyk, 1981, Franc., far., 91 min. (KI+)

Viac informácií na: www.febiofest.sk