Obrazy (proti) extrémizmu na Art Filme

Chystáte sa na 25. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (16. - 24. 6.) v Košiciach? Možno sa tam uvidíme. Počas dvoch dní budeme prezentovať náš edukačno-edičný projekt Obrazy (proti) extrémizmu, určený najmä študentom stredných škôl. Lektorský úvod bude spojený s filmovou projekciou - jedného krátkeho starého filmu z archívu SFÚ a jedného študentského filmu - a s následnou diskusiou.

Obrazy (proti) extrémizmu: Mediálna manipulácia

19. júna o 10:00, KINO ÚSMEV VSE CINEMA

lektorský úvod: Katarína Mišíková

Masmédiá, umožňujúce rýchle šírenie informácií veľkému okruhu prijímateľov po celom svete, zásadne formujú naše náhľady na dianie vo svete a hodnotové postoje. Môžu nám však nielen sprostredkovať poznanie, ale naše poznanie aj manipulovať a deformovať. Na príklade dvoch filmov venovaných téme mediálnej propagandy sa pozrieme na metódy deformovania reality prostredníctvom filmového obrazu, ako aj na etický rozmer mocenskej manipulácie médií. Téma je súčasťou edukačno-edičného projektu Obrazy (proti) extrémizmu, ktorý vznikol na Katedre audiovizuálnych štúdií FTF VŠMU a ktorý prostredníctvom filmov konfrontuje súčasné a minulé reprezentácie extrémizmu. 

Filmy:

Lož má krátke vlny, František Kudláč - Jiří Hečl, 1949

Taká malá propaganda, Marek Kuboš, 2001

cinepass.sk/aff/sk/tickets

Obrazy (proti) extrémizmu: Nacionalizmus v nás

21. júna o 10:00, KINO ÚSMEV VSE CINEMA

lektorský úvod: Eva Filová

Kde je pomyselná hranica medzi vlastenectvom a nacionalizmom? Na príklade dvoch dokumentárnych archívnych a študentských filmov si priblížime dve podoby radikalizovaného národovectva, ktoré je v mene vlasti schopné zabíjať a potláčať práva druhých. Téma je súčasťou edukačno-edičného projektu Obrazy (proti) extrémizmu, ktorý vznikol na Katedre audiovizuálnych štúdií FTF VŠMU a ktorý prostredníctvom filmov konfrontuje súčasné a minulé reprezentácie extrémizmu. 

Maličká ríša, Antonín Navrátil, 1964

Toto nie je hra, Dominik Jursa, 2014

cinepass.sk/aff/sk/tickets

 

Viac o projekte: http://ftf.vsmu.sk/projekty2/obrazy-proti-extremizmu/

 

V pondelok aj v stredu plná kinosála kina Úsmev. Ďakujeme Artfilmu za pozvanie a kolegovi Martinovi Cielovi za pohotovú výpomoc!